Monday, March 21, 2016

Dulu dan kini.

Harini terdetik dihati, luahan seorang isteri buat si suami yang dicintai, 21 Mar 2016. Kalau ikutkan kisah cinta aku ni, hanyalah secebis kesakitan pada orang lain. Tapi ada orang lain yang lebih teruk dipermainkan, lebih teruk diperbodohkan, dan lebih teruk merasai kepahitan itu. Kau yakin dia betul-betul sayang kau? Kau yakin dia ialah orang yang Allah dah takdirkan untuk bersama kau? Iya, akuyakin dia betul-betul sayang aku sebanyak mana aku sayangkan dia. Aku dah lama dengan dia. Dah bertahun-tahun aku kenal dia. Aku faham dia. Bukan aku nak bangga. Dan dia memang lelaki terbaik yang hadir dalam hidup aku walau banyak dugaan aku hadapi. Dia pernah janji tak kan tinggalkan aku. Tapi, bila Allah pilih kita untuk diberikan ujian, kita hampir tersungkur tak mampu berdiri. Hilang harapan. Hilang punca. Hampir putus asa. Seolah-olah itulah penamat. Seolah-olah dunia sudah berakhir.
“Sesekali Allah uji kita tapi kita cakap, aku tak pernah bahagia.
Sesekali kita menangis tapi kita cakap, aku jarang ketawa.
Sesekali kita kecewa tapi kita cakap, aku tak pernah berjaya.”
Banyaknya nikmat Allah yang kita lupakan tetapi ujianNya yang sedikit itu yang kita hiraukan. Di mana syukur kita? Sedangkan hakikatnya ujian itu juga adalah salah satu rahmat dan tanda kasih Allah pada kita. Kerana apa? Kerana kita letakkan terlalu tinggi keyakinan pada seorang manusia. Hampir 100%. Kita yakin dia tak akan tinggalkan kita. Kita yakin dengan tempoh perkenalan yang sudah bertahun itu, kita benar-benar mengenali siapa diri dia. Kita yakin dia milik kita selamanya.
Tapi, hakikat sebenar kita tersilap perhitungan. Kita terlupa ada yang lebih berkuasa. Kita lupa kita hanya mampu merancang. Sehebat mana pun perancangan kita sebagai manusia, jangan terlupa perancangan Allah itu lebih hebat daripada segala-galanya. Betul, aku tak percayakan perancangan sebab aku akur hidup telah ditentukan tapi bila kita sama sama mula menyusun rancangan, strategi dan plan masa depan hati dan jiwa aku menguntum senyuman kerana disitu aku nampak keyakinan dan arah serta tujuan sesebuah hubungan ia bukan sekadar permainan.
“ Bila segala perancangan kita tak menjadi seperti yang diharapkan,
senyumlah dan ingatlah. Manusia merancang dengan cita-cita, tapi Allah
merancang dengan cinta. “
Tempoh perkenalan tak menjamin apa-apa. Tak akan menjamin dia akan kekal jadi milik kita selamanya. Tak akan menjamin dia adalah jodoh kita. Percayalah. Di dalam tempoh perhubungan dan perkenalan itu, terlalu banyak pembohongan. Tapi kerana cinta kita jadi buta. Buta mata, buta hati. Kita paksa hati kita untuk nampak segalanya kekal indah. Kita pertahankan sesuatu perhubungan hanya kerana satu perasaan. Perasaan sayang untuk melepaskan kerana sudah lama bersama. Kita rasa takut untuk mulakan kehidupan baru tanpa dia.
“ Jodoh itu rahsia Allah. Sekuat mana kita setia, sehebat mana kita merancang, selama mana kita bersabar, sejujur mana kita menerima kekasih kita, jika Allah SWT tidak menulis jodoh kita bersama dia, kita tetap tidak akan bersama dengannya.”
Sampai bila nak terus begitu. Betul ke kita bahagia? Betul ke di akhir nanti dia akan terus jadi milik kita. Betul ke jika kita pertahankan hubungan ni bertahun-tahun, penamatnya nanti pasti indah. Yakin?
Tanya hati, betul ke apa yang aku buat sekarang? Betul ke aku tengah bahagia? Atau aku sekadar mempertahankan sesuatu yang belum pasti hanya kerana terlalu lama bersama?
Never put the key to your happiness in somebody else’s pocket.
Yang berkahwin, berkongsi bahagia berpuluh tahun pun ada yang bercerai-berai apatah lagi kita yang hanya bergantung harap pada janji yang belum pasti. Tanpa ikatan. Jadi, kenapa terlalu berani kita letakkan sepenuhnya keyakinan pada dia? Saat awal percintaan, semua nampak indah. Hati berbunga-bunga. Tiada yang buruk pada pandangan. Dia sempurna di mata. Tiada cacat cela. Kebahagiaan melimpah ruah.
Kita orang paling bahagia di atas muka bumi ini.
“ Ketika cinta menyapa, usah silau dengan keindahannya. Tetapi lihatlah apakah cinta itu semakin mendekatkan kita kepada Allah atau tidak?”
Tapi bila dah lama bersama, cuba renung kembali. Tanya hati. Dah berapa kali dia sakitkan hati kita?
Dah berapa kali dia curang dengan perempuan lain? Dah berapa kali dia mungkiri janji dia untuk berubah? Dah berapa kali kita bersedih kerana dia? Jangan cuba untuk menipu. Jangan cuba untuk beritahu yang kita bahagia sepanjang tempoh perkenalan kita dengan dia. Saya pernah alami dan saya pernah lalui. Bila dah terlalu lama bersama, kita yakin dia akan berubah demi kita. Demi cinta kita. Tapi sebenarnya itu cuma angan-angan. Cuma mimpi yang kita cuba ukir sendiri. Untuk tenangkan hati yang rawan. Apa jaminan dia akan berubah? Apa jaminan dia tak akan pergi tinggalkan kita? Andai bertahun bersama, begitu teruk dia lukakan kita, kita yakin dia akan berubah satu masa nanti? Kalau berubah, alhamdulillah. Tapi kalau masih kekal sama? Masih melayan perempuan di belakang kita. Masih menyakitkan hati kita. Masih biarkan air mata kita mengalir kerana dia. Apa yang kita nak buat selepas tu? Terus makan hati sampai ke akhir hayat? Duduk dan berfikir guna akal waras. Jangan terlalu ikutkan hati dan perasaan. Jangan terlalu berpegang dengan tempoh perkenalan kita. Betul ke dia yang Allah takdirkan untuk aku?
Atau aku yang masih berpegang pada sesuatu yang salah? Jangan pertahankan andai cuma kesakitan yang kita rasa. Jangan terus merayu andai cuma sayang untuk melepaskan. Tempoh perkenalan tak menjamin apa-apa. Kita belum kenal siapa diri dia yang sebenarnya hingga kita tinggal sebumbung (berkahwin).
If you can love the wrong person that much, imagine how much you can love the right one. Serahkan keyakinan kita hanya pada Allah. Percaya dengan segala ketentuan Allah. Dia tahu apa yang terbaik.
Selagi kita masih cuba bertahan semata-mata takut untuk melepaskan, selagi itu kebahagiaan sebenar tak akan kunjung tiba.
Hebatnya cara Allah aturkan jodoh, bercinta bertahun pun belum tentu jadi pasangan hidup. Ada yang kenal sehari, esok jadi suami isteri .
Tapi kini Alhamdulillah, 9 tahun perkenalan dan hampir 8 bulan mendirikan rumah tangga. Dia lah imam dan aku lah makmum dibelakangnya.


Happy monthsary my dear Zul No comments:

Post a Comment